ENO

Orkest

Over Euphonia Novelty Orchestra

Euphonia Novelty Orchestra (kortweg ENO) is begonnen in 1979. De 10-mans bezetting werd gebaseerd op die van de orkesten uit het eerste kwart van de vorige eeuw. Deze ,meestal ‘zwarte’, orkesten speelden zogenaamde 'novelty songs', jazzsongs, evergreens en andere meezingers uit het begin van de Amerikaanse jazzperiode. Het was de tijd tussen 1918 en 1930 die bekend werd als ‘The Roaring Twenties’ of Roaring 20's. Deze jazzvorm beheerste het leven zodanig, dat vele songs nu zelfs nog bekend zijn en nog steeds worden gespeeld. En dat welhaast een eeuw! Europa maakte voor het eerste kennis met deze muziek door een tournee van de ‘Original Dixieland Jass Band’ in 1917 in Londen. De eerste (schellak) plaatopnames, geschikt voor de grammofoon met naald, dateren ook van deze tijd.

ENO's muzikale verantwoording

Vanaf het begin is er door ENO naar gestreefd deze unieke jazzstijl vast te leggen in arrangementen, collectieven en soli. Met een uiterste nauwgezetheid werden daarvoor 78-toeren-platen muzikaal ontrafeld en vervolgens omgezet in partijen voor ieder instrument. Wat naar eigen smaak werd ingebracht, moest de muzikale toets van de oude tijdgeest kunnen doorstaan. De gespeelde nummers hebben daardoor een bijzondere authenticiteit verkregen, ook al omdat geen enkel deel van de oorspronkelijke omvang van de jazzstukken wordt overgeslagen. Het is bij de latere variant van deze oorspronkelijke jazz, in de jaren ‘50 Dixieland genoemd, de gewoonte het refrein als thema te nemen voor een vaste reeks van intro-soli-finale, meestal in een te snel tempo gespeeld. Geheel anders is een een optreden van ENO. De klankkleur wordt hier bepaald door de consequente vertolking van alle authentieke delen van de gespeelde nummers: refrains, verses, interludes, chorussus, bridges, vamps, finals, etc. En dat in de oorspronkelijke tempi: Two-Beat, Four-Beat, Boston-Waltz, Ragtime, Mazurka, One-Step, enz. En niet te vergeten: inclusief de bijbehorende zangpartijen, stijlvast en ‘soul loaded’ vertolkt door onze zanger Frank Douglas.

Een ENO-optreden

Het is de muziek uit de gouden jaren van "hitsige" jazz als amusementsmuziek. Gespeeld door de top van toen: Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Johnny Dodds, Fletcher Henderson, Jelly Roll Morton, Joe King Oliver, Harry Reeser, Paul Whiteman en vele anderen. Uiteraard gespeeld in een kwaliteit die voor ons onbereikbaar is ... Met trein en bus trokken deze door de Verenigde Staten, spelend in hotels, dansclubs, veaudeville theaters en lokale radiostudio’s. Eén ding hadden al deze orkesten gemeen: een optreden werd gekenmerkt door een nadrukkelijke bedoelde chique, door kleding, presentatie en repertoirekeuze. Geheel in die stijl voltrekt zich een ENO-optreden. Omdat zowel de muziek als ook de vertolkers museale trekjes beginnen te vertonen, worden de songs van tevoren geïntroduceerd met een bronbeschrijving. Het gaat immers om authentieke dans- en luistermuziek van bijna 100 jaar geleden. Nostalgie is een menselijke eigenschap. Daarom wordt een optreden van ENO nog steeds gewaardeerd om de conserverende, en tegelijk springlevende vertolking van deze unieke jazzstijl.

Orkest foto

Contact ons

Peter IJzerman

053 572 49 94
06 53 20 51 16
euphonianovelty@icloud.com